неделя, 3 февруари 2013 г.

Скъсани маншони на предни еднобутални спирачни апарати на Мерцедес Е 211 със SBC спирачки




    Тук става дума за смяна на прахозащитните маншони на еднобуталните спирачни апарати Бош на Е-класа W211.
http://www.brakepartssuperstore.org.uk

ВАЖНО!!!

Е-класата на Мерцедес е оборудвана със Sensotronic Brake Control SBC:

    Автономността на тази система създава риск да се активира по време на работа върху спирачките и да доведе до наранявания! Затова е силно препоръчително системата да се деактивира с подходяща диагностична апаратура преди започване на работа. Това намалява риска до минимум.
   При следните условия системата се активира, повишава налягането в спирачните кръгове и избутва навън буталата:

  1. Автомобила се отключи
  2. Отвори се някоя от вратите или багажника
  3. Ключа се завърти на позиция 1
  4. Натисне се спирачния педал
  5. Отпусне се ръчната спирачка
  6. Системата изпълнява самопроверка

    Ако системата не е цялостно деактивирана през тестер, дори и да се изключат условия 1-5, остава опасността да се активира "pre-drive check". Затова има процедура, при която тази проверка се предизвиква и в последствие не се повтаря, за да може да се обслужат спирачките. След приключване на ремонта се изпълняват действия, които отново предизвикват проверката, за да се приведе системата в работен режим. Ето един бюлетин от Мерцедес как става това:
    И един от Honeywell:

    Из автомобилните форуми се коментира и варианта да се изключи буксата на SBC блока и след приключване на ремонта да се включи. Това най-вероятно ще доведе до голям червен надпис на дисплея на километража и предупреждения за проблем със спирачките. След няколко паления на двигателя и натискане на спирачката системата ще заработи, но в паметта за повреди със сигурност ще има записи. Според мен ако след ремонта се проведе "активацията" ще е по-правилно.

    След тази встъпителна част стигаме до самия проблем: еднобуталните предни спирачни апарати с плаваща скоба Bosch. Прахозащитните им маншони много често се късат още при първата смяна на накладки. Проблема идва от това, че когато буталото се върне в начално положение маншончето не се прибира докрай в канала си около буталото и остава да стърчи. Причините за това са събралия се прах и втвърдяването на гумата. Когато апарата се "захлупва" обратно с новите накладки маншончето закача в тях и се къса. Резултата е нещо такова:

Мерцедес не предлагат ремонтен комплект за тези спирачни апарати, а продават цялата скоба за доста висока цена...

    Един от клиентите с такава Е-класа откри решение на проблема: продават се ремонтни комплекти за спирачни апарати със същия диаметър на буталото за Vito и Sprinter. Номерата са:

  1. Autofren: D4600
  2. Frenkit: 260036
  3. ERT: 400686
    За смяната на маншончето не е нужно да се отваря хидравличната част на спирачната система. В задния си край маншона има метален пръстен и той се набива в корпуса на спирачния апарат, без да се вади буталото. Старото маншонче трябва да се извади внимателно като семеринг, но без да се наранява корпуса и буталото. Апарата е изработен от мека сплав и всяко силно натискане оставя дефекти. Ето едно извадено старо:

    За набиването на новото аз използвах инструмента за връщане на буталото и гривна от лагер с точен диаметър. Преди това намазах ръба на новия маншон с лепило за гума  за всеки случай:

    Получава се като заводско:

    При монтажа на накладките трябва да се има предвид разликата в положението на дупките за датчици:

    Куплунзите на левите и десните датчици са различни. На дясното колело са накладките с дупки по-близко до плочката, а на лявото са тези с дупка в средата на феродото. Понеже местата на сензорите са различни за различните модели ето една таблица от Мерцедес за положенията им: