сряда, 5 март 2014 г.

Peugeot 307 2.0 Hdi 110 RHS авариен режим: окъсил кабел на датчика за налягане CR

     Колата "умря" докато се возехме по магистралата с около 130 км/ч, с цел почистване на филтъра за твърди частици. Мотора прекъсна няколко пъти и тотално спря да реагира на педала на газта. Светнаха ESP и Antipollution fault, колата остана да работи на точно 1188 об/мин. и се появиха следните грешки, които не можеха да се изтрият:
Диагностика на блокове за управление PEUGEOT Дизел EDC 15C2-1x Памет за повреди

Брой повреди 6:
1614 Напрежение датчик 1/2 блок
упр. Твърде нисък сигнал
0190 Датчик за налягане в гор.
колектор
0235 Датчик за налягането на
пълнене Грешен входен
сигнал
0121 Позиционен датчик педал
на газта 1 Грешен входен
сигнал
0221 Позиционен датчик педал
на газта 2 Грешен входен
сигнал
0530 Датчик за налягането на
климатика Грешен входен
сигнал
    Тъй като валеше обилно решихме, че се е намокрило нещо и затова е възникнал проблема. Започна се едно ровене в кутията до акумулатора, проверка на захранвания на компютъра, превантивно чистене на маси и тест на акумулатора. Всичко това установи, че на горе изброените датчици няма адекватно захранване от 5 волта. Чак когато откачих буксата на датчика за налягане в комън рейл-а, другите 5 грешки се изтриха и колата заработи.
    Автоматично реших, че той е виновен и започнах да търся нов. Датчика е Бош и затова се обадих на един от отговорниците за Бош на една от големите фирми. Той е голям пич и директно ме посъветва да прегледам кабелите около датчика, защото наскоро негов колега е сменил датчика и чак след това е открил, че проблема е в кабелите. По негово описание се претривал снопа под датчика преди втора букса, след което влиза в големия сноп на двигателя и отива до компютъра. Стори ми се безумно да има два куплунга един след друг, но наистина се оказа, че от червения куплунг при самия датчик тръгват около 20 см жици, минават пред цилиндровия блок и се съединяват с моторната инсталация в жълт куплунг точно зад стартера:

    Това е изглед без горивния филтър. Снопа се претрива от вибрациите на двигателя в едно "ребро" на блока, по близо до жълтия куплунг, зад стартера:

    Ремонта е по лично усмотрение. Продава се и ново парче инсталация под номер 6558 YY за този конкретен двигател/кола. Номер 3 :

   Явно проблема съществува при всички 2.0 ХДИ на PSA. Има и други потърпевши според Гугъл:  
http://www.honestjohn.co.uk/forum/post/?t=89031#m1003845, но сред другите проблеми на модела аз не знаех за този...